čtvrtek 29. ledna 2009

Achatina

Achatiny, česky oblovky, jsou největší suchozemští plži na světě, jejich ulita může přesáhnout délku 25 cm. Žijí v tropických lesích Střední Afriky, ale rozšířily se i do Jihovýchodní Asie a na okolní ostrovy. Je známo kolem 20 druhů a poddruhů achatin. Já bych vám rád představil Achatinu fulicu a její chov.

Oblovka dravá
Achatina fulica

Popis: ulita A. fulici je velká 15–20 cm. Noha je dlouhá kolem 20 cm. Zbarvení ulity je tmavě hnědé se světlým žíháním. Noha je zbarvena světle hnědě (krémově). Mladé achatiny mají na ulitě černé tečky. Dospělá achatina může vážit přes 100 g.

Chov: Achatiny potřebují prostornější terárium nebo akvárium. Vhodné je starší akvárium zabezpečené z vrchní strany tabulkou skla a mřížkou k větrání. Já své achatiny chovám ve starším akváriu o rozměrech 50×30×30 (d×vך). Jako substrát je nejvhodnější vlhký lignocel, ale pozor, nesmí být mokrý. Rašelina není vhodná, protože po vyschnutí nepřijímá vodu. Jako dekoraci můžeme použít kameny, kusy kůry (nejlépe borovou), větve, umělé rostliny. Živé rostliny se mi neosvědčily, některé byly sežrány a některé achatiny poničily. Terárium každý druhý den postřikuji. Vlhkost by měla být 80–90 %. Při nižší vlhkosti se achatiny zahrabávají do substrátu a zavíčkují se vápenitou blankou, takto se chrání před vyschnutím. Teplota stačí pokojová (25 °C), optimální je kolem 28–33 °C. Osvětlení není nutné, stačí mít terárium na světlém místě. Jako potravu předkládáme veškeré ovoce a zeleninu (jablko, hruška, broskev, okurka, salát, čínské zelí, mrkev), ale hlavní část jídelníčku by měly tvořit listy – smetanky lékařské, jetelu aj. Krmíme každý druhý den v přiměřeném množství, nesežrané zbytky odstraníme, aby se netvořila plíseň, na kterou jsou achatiny náchylné. Terárium čistíme zhruba jednou za měsíc, abychom zamezili rozmnožení roztočů.Občas se může podat i živočišná složka – proužky libového masa, mrtvý hmyz, hovězí srdce. Důležitým prvkem ve stravě je vápník. Je důležitý k růstu ulity a při tvorbě vajíček. Proto achatinám podáváme vápník v podobě sépiové kosti, skořápek nebo i ulity volně žijících plžů. Umělé vápníkové bloky určené pro exotické ptactvo se mi neosvědčily. Při nedostatku vápníku si mohou achatiny navzájem okusovat ulity. Růst poznáme podle světlého proužku na okraji ulity.

Achatiny stejně jako všichni plži, jsou hermafroditi (mají obě pohlaví). Rozmnožují se pohlavně. Pohlavně zralé A. fulici jsou asi od velikosti 8 cm. Kladou kolem 150–250 vajíček, které zahrabávají do substrátu. Vajíčka jsou mírně oválná, asi 3 mm velká, nejdříve je jejich barva bílá, později zežloutnou, jsou chráněny tenkou vápenitou skořápkou. Mladé oblovky se líhnou při pokojové teplotě asi za 14 dní. Po vylíhnutí měří 5 mm a ihned začínají přijímat potravu. Ulita mladých achatin je téměř průhledná s tmavými tečkami. Už od vylíhnutí mláďat musíme předkládat sépiovou kost. Mladé achatiny po přísunu vápníku rychle rostou a asi za rok dosáhnou velikosti 15 cm. Mladé je vhodné oddělit a rozdělit do nádobek asi po 20 kusech. Udržujeme vlhkost a každý druhý den rosíme.
Achatiny je možné asi měsíc zimovat při teplotě 15° C ve vlhkém lignocelu a rašeliníku. Tím simulujeme období dešťů, po tomto období začnou klást vajíčka.

Achatiny jsou nenároční chovanci, kteří svou velikostí a vzhledem upoutají nejednoho teraristu. Pro svou nenáročnost jsou vhodné i pro začátečníky.

Zdroj: www.ifauna.cz/rubriky/clan_show.php?id=3613&r=3

Žádné komentáře: